Stage Piston Pump Check Valve

TDC - Kampen (NL)
March 21, 2023

Piston Pump Check Valve: jouw onderzoeksstage bij Tembo?

Bij Tembo bieden wij een uitdagende onderzoekstage aan! Het bedrijf TDC (Technical Development Corporation) is een onderdeel van Tembo, welke zich voornamelijk richt op het produceren van machines voor de paperstraws-, vaping- , tabaks-  en detergentenindustrie. In de detergenten industrie zijn vele ontwikkelingen gaande. TDC heeft een relatief nieuwe machine in het pakket voor het maken van wateroplosbare pods. Deze pods bestaan uit meerder compartimenten gevuld met poeder, gel of vloeistof. Volg jij een relevante hbo- of masteropleiding en wil jij onderdeel zijn van onze ontwikkelingen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat wij bieden? 

Bij Tembo willen we dat je jezelf kunt ontwikkelen. Ons doel is ervoor te zorgen dat je kunt blijven leren, binnen onze organisatie. We geven je de vrijheid om jezelf creatief uit te dagen met interessante projecten, terwijl we je ondersteuning en begeleiding bieden. Wij geloven in de waarde van investeren in jouw ontwikkeling. Want jou helpen om met ons bedrijf mee te groeien, helpt ons bedrijf om met jou mee te groeien.

Verder bieden we:

 • Royale stagevergoeding van € 500,00
 • Dagelijks vers bereide lunches voor € 1,50
 • Bij Tembo start in februari een grote groep stagiaires waar je tijdens je stageperiode mee op kan trekken
 • Gratis onbeperkt online sporten
 • Maak gebruik van leerplatform Good Habitz om onder andere je Softskills verder te trainen
 • Een internationale werkomgeving waar je je kennis en vaardigheden kunt toepassen en ontwikkelen
 • Flexibiliteit en de mogelijkheid om vanuit huis te werken
 • Een té gek onboarding programma

Inhoud van het onderzoek

De pod making machines werken op basis van de volgende stappen. De basis van de machine is een drum. De drum kan rond zijn of in de vorm van een vlakke drum welke lijkt op een transportband. In deze drum zitten cavity vormen. Dit worden uiteindelijk de vormen van de pods welke op de machine gemaakt worden. Op deze machine wordt eerst een laag folie doormiddel van vacuüm en warmte in de cavity vormen gezogen. Waarna de vormen, welke meestal bestaan uit verschillende compartimenten, gevuld met vloeistof. Na het vullen wordt er een topfolie aangebracht, welke doormiddel van het iets vochtig maken aan de bodemfolie wordt geseald. Hierna worden op de gemaakte mat nog dwars- en langsdoorsneden gemaakt om tot individuele pods te komen.

Alle individuele compartimenten in de cavitys worden gevuld met een individuele plunger pomp. Omdat er meerder sporen naast elkaar zitten op een machine (tussen de 8 en 13 stuks, afhankelijk van het eindproduct) en omdat er om snelheidsoverwegingen meerder sporen tegelijk worden afgevuld, is het aantal benodigde pompen voor een type vloeistof zeer groot. Tussen de 16 en de 39 stuks. Op de huidige machines wordt gewerkt met plunger pompen welke in een rack worden geplaatst. In een rack zit het aantal pompen welke nodig is voor 1 rij pods. Dit kan zijn tussen de 8 en 13 stuks. De pompen worden gezamenlijk met een aandrijving bedient. De pompen bevinden zich boven de machine. 

We zijn in het bezit van een pomp test unit waarbij we pompen en nozzle afsluiters kunnen testen waarbij we vele doseringen achter elkaar kunnen maken en van deze dosering automatisch de stringtijden en gewichten kunnen meten.

Sample pod, 3 chamber liquid Sample pod, 3 chamber liquid

(Foto: sample pod, 3 chamber liquid)

We gebruiken binnen onze machines verschillende types pompen om de vloeistof te doseren. De basis is altijd een piston welke volumetrisch doseert. Het verschil zit in het type klep of schakeling tussen inlaat en uitlaat. Dit onderzoek gaat over de mechanisch meest eenvoudige variant, waarvan in de kop van de pomp veren (check valves) zitten, die een afsluiter aandrukken in een zitting. Afhankelijk van de zuigslag of de persslag van de plunger, gaan deze kleppen open of dicht.

Werking plunger pomp met check valves

(Foto: werking plunger pomp met check valves)

Tot nu toe passen we dit type pompen veel toe bij de lagere vicieuze vloeistoffen. Wanneer we gaan versnellen zien we een afwijking tussen het gedoseerde volume en de volume verplaatsing van de piston. We doseren minder dan we zouden verwachten, maar dit is echter wel constant. Deze uitkomst treedt tevens op bij het verpompen van meer vicieuze vloeistoffen. Wij willen graag onderzocht hebben, hoe we de precisie kunnen vergroten om dit type pomp uiteindelijk zo breed mogelijk in te kunnen zetten.

Een multi body pump en een single body ceramic pump Een multi body pump en een single body ceramic pump

(Foto: een multi body pump en een single body ceramic pump)

Pomp test unit

(Foto:pomp test unit)

Wat ga je doen?

De opdracht zal bestaan uit de volgende onderdelen:

 1. Literatuur onderzoek naar dit type klep.
 2. Een duidelijk beeld scheppen van wat de oorzaak is van het minder doseren.
 3. Een overzicht van de toe te passen veer, bij type vloeistof en doseersnelheid.
 4. De impact van het toepassen van drukvulling in kaart brengen.
 5. Bepalen voor welke viscositeit en typevloeistoffen dit type klep toe te passen is.
 6. Een testprotocol opstellen voor de intake van vloeistoffen om te bepalen hoe de configuratie er uit dient te komen te zien.

Iets voor jou?

Dan ontmoeten we je graag! Reageer via de ‘direct solliciteren’ button en we nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Heb je vragen over de vacature, of over Tembo als organisatie? Neem dan contact op met Leonie Fidder via WhatsApp +31 682042819 of mail naar startyourcareer@tembo.eu.

Let op: deze stageopdracht is een voorbeeld. Het kan zijn dat op het moment van jouw reactie de stage inmiddels is vergeven aan een andere kandidaat. Ook is het mogelijk dat we in overleg de stageopdracht of het onderzoek aanpassen.